Fysiotherapie MCZ

Behandeling van Parkinson, MS, CVA, Alzheimer: focus op het aanleren van verloren functies

Bij neurologische aandoeningen als een beroerte (CVA), MS, Alzheimer of Parkinson ontstaan in veel gevallen klachten aan het bewegingsapparaat. Fysiotherapie bij neurologische aandoeningen richt zich op het opnieuw aanleren van verloren gegane functies en op het voorkomen van functieverlies. 

Aan de hand van de hulpvraag en het onderzoek, bepalen we samen met de patiënt en de naaste familie waar het accent van de behandeling komt te liggen.

Klachten

Neurologische aandoeningen zijn vaak complex en hebben een speciale aanpak nodig, afhankelijk van welke aandoening de arts heeft vastgesteld. Zo zijn er aandoeningen van het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Ook spierziekten kun je rekenen tot de neurologische aandoeningen. Veel voorkomende problemen zijn: krachtverlies, coördinatiestoornissen, verlamming, evenwichtsstoornissen, spierverkortingen, spasticiteit, gewrichtsverstijvingen, gevoelsstoornissen en concentratiestoornissen. Soms is er ook sprake van gedragsveranderingen en begripsstoornissen die het bewegen bemoeilijken.

CVA of beroerte

De gevolgen van een beroerte verschillen van patiënt tot patiënt. Vaak is een beroerte ingrijpend en de problemen zijn veelal blijvend van aard. Merkbaar zijn de lichamelijke beperkingen: minder goed lopen, problemen met praten of bijvoorbeeld een arm niet meer goed gebruiken. Daarnaast kunnen ten gevolge van een beroerte gedragsveranderingen ontstaan. Mensen kunnen minder goed waarnemen en hebben moeite met het oplossen van problemen. Fysiotherapeutische behandeling van CVA-patiënten is vanwege de complexe problematiek vaak onderdeel van de ketenzorg. Meerder disciplines en deskundigen zijn bij het behandeltraject betrokken. Denk hierbij aan neuroloog, revalidatie-arts, verpleeghuisarts, huisarts, logopedist, ergotherapeut, maatschappelijk werker en thuiszorg. We werken dan ook nauw samen met alle betrokken zorgpartners en uiteraard hebben we rechtstreeks contact met de naaste familie.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.