Perspectief na Hersenletsel (Trainings Centrum Wonen) - Esdégé-Reigersdaal

Perspectief na Hersenletsel

voorheen Trainings Centrum Wonen

In juni 2004 is vanuit cluster de Mantelmeeuw een nieuw project van start gegaan, het Trainings Centrum Wonen, inmiddels genaamd Perspectief Na Hersenletsel. PnH biedt plaats aan tien cliënten met niet aangeboren hersenletsel op de eerste etage van een nieuw appartementencomplex. De cliënten hebben hier een volwaardig appartement en worden ondersteund vanuit een steunpunt op dezelfde etage.

Op PnH kunnen mensen met niet aangeboren hersenletsel zich heroriënteren op de toekomst en wordt er, binnen de mogelijkheden van de cliënt, getraind naar zelfstandigheid.
Het is dus afhankelijk van ieders situatie wat de mogelijkheden en doelen zijn. Ook de duur is per cliënt verschillend, gemiddeld ligt dit tussen de twee en drie jaar.

Trainingsmodel
Tijdens de periode dat cliënten op PnH verblijven, wordt de cliënt de ruimte geboden om zijn of haar leven opnieuw vorm te geven. Een niet aangeboren hersenletsel verandert iemands hele leven.
De persoon met hersenletsel moet vaak een compleet nieuw leven opbouwen, met andere mogelijkheden en andere perspectieven. Wij hebben een trainingsmodel ontwikkeld dat mensen in dit proces ondersteunt. Al is hersenletsel vaak blijvend, ontwikkelen kan wel degelijk. Respect staat hierbij centraal: voor de cliënt, voor zijn keuzes en zijn verantwoordelijkheid.

Kennismaking
De eerste periode op PnH zal in het teken staan van de kennismaking tussen het team van begeleiders, de cliënt en zijn sociale netwerk. Voor de cliënt kan deze periode ook een confrontatie zijn met de verandering in zijn of haar leven.
Langzamerhand komen de consequenties van het hersenletsel naar voren en moet de cliënt met behulp van de begeleiders en zijn of haar sociale netwerk hier een weg in zien te vinden. De ondersteuning is gericht op het hier en nu, waarbij de volgende vragen centraal staan: wie ben je nu, wat kun je nu en wat vind je nu belangrijk.

Trainingsplan
Aan het einde van deze periode stellen de cliënt, zo mogelijk personen uit het netwerk en begeleiding vast wat de doelen voor de nabije toekomst zijn. Dit gebeurt met behulp van een trainingsplan dat regelmatig wordt geëvalueerd. Het zelfbeeld van de cliënt is één van de belangrijkste aspecten, omdat het de basis vormt waarop het nieuwe leven opnieuw opgebouwd moet worden. Vervolgens zijn sociale vaardigheden van belang. Participatie, meedoen binnen onze samenleving, is alleen haalbaar als er voldoende aandacht is voor de sociale vaardigheden van de cliënt. Voor vaardigheden als koken of huishouden zijn namelijk ook goede alternatieven te bedenken, zoals een externe maaltijdvoorziening of hulp in de huishouding. 

Toekomstperspectief
Na ongeveer een jaar bepalen de cliënt en begeleiding het toekomstperspectief. Ze bepalen naar welke doelen er op de langere termijn wordt toegewerkt. Belangrijk is dat de wens van de cliënt centraal staat, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Want wat er veranderd is door het hersenletsel is soms moeilijk te herkennen en te accepteren. Nadat een vervolgsituatie gerealiseerd is, zal de cliënt PnH verlaten.

Sinds eind september 2010 is er een nieuw team gestart dat cliënten met een 24 uurs indicatie, al dan niet doorstromend vanuit PnH, in de wijk ondersteunt. Dit team kan meer, en op andere tijdstippen, begeleidingsmomenten bieden dan reguliere ambulante begeleiding. Op deze manier kunnen cliënten daarvoor toch de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Aanmelding en indicatie
Om gebruik te kunnen maken van PnH heb je een WLZ indicatie van het CIZ nodig.
​(Deze kun je aanvragen bij het CIZ. Tel: 088-7891300)
Bij deze procedure kunnen wij u ondersteunen. De intake voor PnH bestaat uit minimaal twee gesprekken, één in de huidige woonsituatie en één op PnH. Eventueel kunnen wij relevante aanvullende informatie (bijvoorbeeld een neuropsychologisch onderzoek) opvragen.
Wij hanteren een aantal selectiecriteria:

  • leerbaarheid
  • sociale steun
  • open staan voor ondersteuning
  • motivatie

Het gebruik van alcohol en drugs kan een contra-indicatie betekenen.

Contact
Wil je meer weten over de Mantelmeeuw en PnH? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken via:

Clustermanager Fatima Verwer 06-13706518
E-mail: Fatima.Verwer@esdege-reigersdaal.nl

Orthopedagoog Michel Kerkhof: 06-123 16 324 
E-mail: michel.kerkhof@esdege-reigersdaal.nl

Senior cliëntbegeleider PNH Sylvia Barkmeijer (072) 562 96 27 
E-mail: Sylvia.Barkmeijer@esdege-reigersdaal.nl

 

 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.