PMT - Verdermethersenletsel.nl

Grenzen leren kennen met psychomotorische therapie

Myrthe (22) liep al op jonge leeftijd hersenletsel op. Ze overschrijdt door haar letsel constant haar eigen grenzen, waardoor ze veel last heeft van spanning. Ze werd zelfs zo gespannen dat ze in het ziekenhuis terechtkwam. “Toen realiseerde ik me dat het zo niet langer kon”, vertelt ze. Niet lang erna kwam ze bij InteraktContour terecht, waar ze wekelijks psychomotorische therapie (PMT) krijgt en daardoor leert omgaan met de gevolgen van haar hersenletsel.

Zeg je hersenletsel, dan denken de meeste mensen aan personen ‘op leeftijd’. Maar van de 130.000 mensen die jaarlijks in Nederland niet aangeboren hersenletsel oplopen, zijn dit 20.000 kinderen en jongeren onder de 24 jaar. Dat is ruim 15%! Myrthe Strous is een van deze jongeren. Zij was drie toen er bij haar een hersentumor gevonden werd; tijdens de behandeling in het ziekenhuis werd ze vier. Na meerdere operaties en bestraling werd ze in 2004 ‘schoon’ verklaard, tot er bij een controle op haar elfde weer een tumor gevonden werd. Weliswaar op een andere plek in haar hoofd, maar ook deze vondst leidde tot bestraling; met hersenletsel tot gevolg.

Bezoek aan ziekenhuis om tot besef te komen

“Door mijn hersenletsel heb ik veel last van vermoeidheid. Dat is dan ook een van de grotere problemen. Daarnaast heb ik wel concentratie, maar na een tijdje is mijn concentratie gewoon op en kan mijn hoofd het niet meer aan. Mijn lijf geeft dan allerlei signalen af, zoals spanning in mijn lijf, maar daar deed ik eerder niks mee. Als ik dan écht iets voelde, dan was het ook meteen ernstig. Zo werd ik vorig jaar opgenomen in het ziekenhuis vanwege hele ernstige rugpijn. De artsen dachten dat het misschien een tumor in mijn rug was, dus hebben ze me opgenomen en onderzocht. Maar dat bleek het gelukkig niet te zijn. Het was opgehoopte stress, doordat ik constant over mijn grenzen heen ging en die signalen die mijn lichaam gaf, negeerde. Toen realiseerde ik me dat het zo niet langer kon. Bij de stichting waar ik zelfstandig begeleid woon heb ik toen overlegd en zijn we gaan rondneuzen naar mogelijkheden om hiermee te leren omgaan. Zo kwam ik bij de Hersenz Behandeling bij InteraktContour terecht."

"PMT is heel praktisch en beeldend, dat werkt veel beter voor mij. Ik ben nu een jaar bij InteraktContour en ik heb hier in een jaar tijd meer geleerd dan in al die jaren therapie hiervoor.”

Psychomotorische therapie en hersenletsel

Elke week krijgt Myrthe een uur PMT van behandelaar Diderik op de behandellocatie in Harderwijk. “We nemen dan eerst kort door hoe de afgelopen week is gegaan en nemen 9 van de 10 keer ook een stukje theorie door. Daarna gaan we oefeningen doen. Tijdens die oefeningen wordt ik uitgedaagd en moeten we daarom soms even pauze nemen. Dan voel ik, of ziet Diderik namelijk ‘seintjes’ dat het mij teveel wordt. Op zo’n moment stoppen we de sessie even en gaan we in gesprek over die seintjes. Dan geeft Diderik mij tips over wat er gebeurt en hoe ik daar in mijn dagelijks leven mee om kan gaan.”

Seintjes herkennen om paniek te voorkomen

De seintjes waar Myrthe naar verwijst zijn lichamelijke signalen dat ze te gespannen wordt. Dat zijn tekenen dat ze tegen de grens van wat zij aankan komt en daarmee vastloopt in haar handelen. Denk bijvoorbeeld aan een rood gezicht krijgen of onrustig worden. Deze seintjes zijn voor haarzelf lastig te herkennen, dus helpt Diderik haar daarbij met de behandeling. Myrthe legt uit: “Je kunt het zien als een thermometer die van 0 tot 10 loopt. 0 is complete rust, tot de 4 voel ik kleine seintjes. Dan moet ik gaan uitkijken. 5 en 6 betekenen dat ik even pauze moet nemen en alles boven de 6 betekent dat ik helemaal moet stoppen. Het probleem is alleen dat het bij mij vaak ineens naar 10 schiet, en dan raak ik bijvoorbeeld in paniek. Daarom oefenen we tijdens de sessies hoe ik deze seintjes kan herkennen, waardoor mijn spanning uiteindelijk minder hoog oploopt.”

Behandelingen toepassen tijdens werk

Inmiddels werkt Myrthe 2 ochtenden in de week met paarden op een stal. Daarnaast geeft ze paardrijles aan mensen met een lichamelijke beperking en rijdt ze zelf ook. “Tijdens mijn werk op stal heb ik veel aan de behandeling die ik bij InteraktContour volg. Daar vind ik het namelijk het moeilijkst om mijn grenzen aan te geven, omdat er veel mensen zijn en iedereen druk bezig is met zijn werk. Het is daardoor lastig om hulp te vragen als het mij teveel wordt en te zeggen ‘tot hier en niet verder’. Ik merk dat het mij door de behandeling al veel beter af gaat.” 

Veel vooruitgang in korte tijd

“Het fijne vind ik dat de PMT zo praktijkgericht is. Alles wat ik leer, kan ik bijna gelijk in mijn dagelijks leven toepassen. En ik leer hoe ik beter aan anderen kan uitleggen waar ik last van heb”, vertelt Myrthe. “Voordat ik bij InteraktContour terecht kwam, heb ik zo’n 5 à 6 jaar bij de GGZ gelopen. Daar ligt de nadruk echt op theorie; we bespraken van alles. Maar met praten kom ik niet verder. Ik kan mijn aandacht er niet bijhouden, waardoor uiteindelijk maar 20% van wat we bespreken blijft hangen en ik het alsnog niet toe kan passen. PMT is heel praktisch en beeldend, dat werkt veel beter voor mij. Ik ben nu een jaar bij InteraktContour en ik heb hier in een jaar tijd meer geleerd dan in al die jaren bij de GGZ.”

Herken jij je in dit verhaal?

Heb jij niet-aangeboren hersenletsel en herken jij je in dit verhaal? Of zou psychomotorische therapie iets kunnen zijn voor iemand in je omgeving?

InteraktContour is de organisatie in Midden- en Oost-Nederland die Hersenz Behandeling biedt: een behandeling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, waarin je na de revalidatie actief werkt aan de verbeteringen die nog mogelijk zijn. Zo leer je bijvoorbeeld weer grip krijgen op je energie, omgaan met emoties, weer structuur aanbrengen in je dagelijks leven of, zoals Myrthe, je grenzen kennen.

Ben je benieuwd wat de Hersenz behandeling voor jou of iemand in je omgeving kan betekenen? Neem voor meer informatie over de mogelijkheden gerust vrijblijvend contact met ons op via behandeling@interaktcontour.nl of bel 0341 255 777. 

verdermethersenletsel.nl is een initiatief van InteraktContour

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.