Revalidatie - UMCG, Beatrixoord

Niet-aangeboren hersenletsel ontstaat door een herseninfarct, hersenbloeding, hersenkneuzing, hersentumor of een ontsteking in de hersenen. Niet-aangeboren hersenletsel kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Een revalidatiebehandeling kan helpen om weer zo zelfstandig mogelijk mee te doen aan de maatschappij.

Door een aandoening in de hersenen, kunt u moeite hebben met lopen of praten. Veel mensen met hersenletsel hebben ook ‘onzichtbare’ gevolgen, zoals veranderingen in denken, emoties en gedrag. Of problemen met uw concentratie, geheugen of met het doen van meerdere dingen tegelijk.

Tijdens de revalidatiebehandeling komen verschillende onderwerpen aan bod. We doen bijvoorbeeld oefeningen met u en we hebben samen gesprekken. En we helpen u bij de aanpassingen die in uw leven nodig zijn.

De behandeling

Voor een behandeling bij het UMCG Centrum voor Revalidatie kunt u terecht als u op meerdere vlakken een hulpvraag heeft, zoals op het gebied van arm-hand klachten, denkvermogen en bewegen.

Voordat een behandeling begint bekijken we samen wat uw situatie is en welke doelen u wilt halen met de behandeling. Bijvoorbeeld:

  • weer zelfstandig kunnen wassen, douchen en aankleden
  • weer zelfstandig kunnen zitten, staan en lopen
  • verbeteren van arm- en handvaardigheden
  • verbeteren van communicatieve vaardigheden
  • leren omgaan met de 'onzichtbare gevolgen'
  • weer (voor een deel) aan het werk of aan de slag met andere dagbesteding

Sommige behandelingen zijn een-op-een. Andere behandelingen krijgt u in een groep.

De behandeling stap voor stap

  • Verwijzing

Voor de revalidatiebehandeling heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Als u op het moment van verwijzen al in het ziekenhuis bent opgenomen, komt er een revalidatiearts bij u langs. Als u thuis bent, krijgt u na de verwijzing een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de afspraak voorbereidt.

  • Intake / opnamegesprek

  • Behandeling in het revalidatiecentrum

Voor revalidatie bij niet-aangeboren hersenletsel gaat u naar het UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord in Haren.

  • Opname

Als u wordt opgenomen in Beatrixoord, blijft u een poosje. Hoe lang een opname duurt verschilt per patiënt.

  • Poliklinisch

Als u poliklinisch gaat revalideren komt u een paar keer per week naar locatie Beatrixoord voor uw behandeling.

  • Tussentijdse evaluatie

Tijdens de behandeling bespreekt u regelmatig samen met het behandelteam hoe het met de revalidatie gaat. U geeft tijdens deze gesprekken aan wat wel en niet goed gaat. Als het nodig is passen we uw revalidatiedoelen en het behandelplan aan.

  • Na de behandeling

In een eindgesprek bespreekt u samen met uw revalidatiearts of physician assistant hoe de revalidatie ging en wat de resultaten zijn. Ook maakt de revalidatiearts met u afspraken over de nazorg. Bijvoorbeeld door een controlemoment in te plannen. Bij de revalidatiearts, in het ziekenhuis of bij een behandelaar bij u in de buurt.

Behandelteam

Vanaf het begin zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken bij uw revalidatiebehandeling. Samen komen zij tot het juiste behandelplan. Altijd in nauw overleg met u. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Betrekken van uw naaste(n)

Niet alleen u, maar ook uw naaste(n) kunnen het moeilijk hebben met uw hersenletsel en alles wat daarbij komt kijken. Daarom betrekken we uw partner, of iemand anders die belangrijk voor u is, zoveel mogelijk bij uw behandeling.

De stichting Hersenschudding geeft aan dat er ook PCS of Post Commotioneel Syndroom behandeld wordt.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.