Behandeling kinderen - Klimmendaal

Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) is een beschadiging van de hersenen die ontstaan is na het eerste levensjaar. NAH heeft gevolgen voor het functioneren van het kind. Problemen die kunnen ontstaan als gevolg van NAH zijn bijvoorbeeld problemen in het denken. Hierbij kunt u denken aan geheugenproblemen, maar ook aan concentratie- en aandachtsproblemen en prikkelgevoeligheid. Kinderen met NAH hebben soms ook gedragsproblemen of er is sprake van karakterveranderingen. Bijna alle kinderen hebben last van een verminderde belastbaarheid. Ze zijn snel moe, zowel na een lichamelijke inspanning als fietsen, als na een mentale inspanning als rekenen. Hierdoor kunnen ze minder aan op een dag dan leeftijdsgenootjes.

Wat is NAH?

NAH kan het gevolg van een ongeval, maar ook van een infectie, tumor, vaatafwijking, hersenbloeding, herseninfarct, bijna-verdrinking of na een reanimatie. Bij ernstig hersenletsel worden kinderen opgenomen in het ziekenhuis. In het begin is het bewustzijn dan vaak nog verminderd of ze zijn in coma. Daarna komt vaak al goed naar voren hoe het lichamelijk met het kind gaat. De aansturing van armen en/of benen kan bijvoorbeeld verminderd zij of uw kind kan bepaalde woorden niet meer vinden of uitspreken. Ook kan het zijn dat horen en zien niet meer zo goed gaat.

Bij milder hersenletsel (bijvoorbeeld na een klap op het hoofd, een hersenschudding of hersenkneuzing) wordt het kind vaak niet opgenomen in het ziekenhuis. Wel is er vaak contact met de Eerste Hulp en wordt bijvoorbeeld het advies meegegeven om het kind ’s nachts wakker te maken. Vaak lijkt het na een paar weken wel weer goed te gaan, aangezien het kind wat meer energie krijgt en weer naar school gaat. Later kan dan toch blijken dat er problemen bestaan, bijvoorbeeld op het gebied van het denken, emoties verwerken, gedrag en omgaan met anderen.

Revalideren met NAH

Het doel van de behandeling bij Klimmendaal is uw kind te helpen in zo goed mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Tijdens de behandeling is het een belangrijk doel om het herstel van uw kind te bevorderen, zolang er nog herstel optreedt. Daarnaast begeleiden we u en uw kind om zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van het hersenletsel. Uw kind leert compensatiestrategieën om zo min mogelijk beperkingen in het dagelijks leven te ervaren.

De behandeling

1. Uw kind start met een eerste onderzoek bij de revalidatiearts. Hierbij staat de hulpvraag van u en uw kind centraal. Na dit onderzoek bepaalt de revalidatiearts wat de beste behandeling is voor uw kind.

2. Kinderen met NAH kunnen zowel klinisch als poliklinisch behandeld worden. Afhankelijk van hoe goed uw kind is hersteld, wordt er gekozen voor een klinische of poliklinische revalidatiebehandeling.

Klinische behandeling betekent een opname in het revalidatiecentrum. Meestal komt u dan rechtstreeks uit het ziekenhuis. In de eerste twee dagen zijn de kennismakingsgesprekken met de revalidatiearts en alle behandelaars. Uw kind krijgt vijf dagen per week therapie en doet daarnaast nog oefeningen met de verpleegkundigen op de afdeling. De inhoud van de therapie wordt aangepast aan de problemen van uw kind. Na afloop van de klinische opname, blijft uw kind waarschijnlijk onder behandeling op de polikliniek van Klimmendaal.

Bij milde NAH is er meestal sprake van een poliklinische behandeling. U hebt met uw kind een kennismakingsgesprek met de revalidatiearts. In dit gesprek wordt gekeken welke problemen uw kind ervaart en wordt een poliklinisch behandelplan opgesteld. Uw kind komt dan, afhankelijk van het behandelplan, één tot drie dagen per week voor enkele uren therapie naar Klimmendaal.

3. Als de behandelperiode is afgelopen, bepaalt de revalidatiearts samen met u en het behandelteam of verdere behandeling gewenst is. Het kan ook voorkomen dat de behandeling van uw kind bij Klimmendaal klaar is, en de behandeling verder gaat bij een therapeut bij u in de buurt, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist.

Bel: (026) 352 61 00 of mail met het contactformulier op de site. 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.