Behandeling, psycho-educatie en trainingen prikkelverwerking - Brein-Prikkels

Brein-Prikkels is ontstaan vanuit een behoefte, een behoefte op twee manieren. De eerste was een behoefte in mijn omgeving. In mijn werk bij Gemiva en bij Hersenz behandel ik veel mensen met prikkelverwerkingsproblematiek. Meer en meer kwam ik er achter, dat er mensen tussen wal en schip vielen. Ze kwamen niet in aanmerking voor een het behandelprogramma van Hersenz of voor behandeling via Gemiva. Zij werden doorgestuurd naar de eerste lijn, maar kwamen terug: hun hulpvraag werd niet beantwoord, de adviezen om de prikkelverwerking te kunnen hanteren werden te algemeen gegeven, niet toegespitst op de persoonlijke situatie en al helemaal niet gericht op hún dagelijks leven. Daar komt de andere behoefte vandaan; ik merkte dat ik moeite kreeg met het doorverwijzen van mensen, als zij in de eerste lijn niet die praktische ondersteuning krijgen, die ik beoog na te streven. Ook vind ik het belangrijk en heb ik ervaren dat mensen moeten begrijpen hoe de prikkelverwerking bij hen werkt om vervolgens ook de stap te kunnen maken hierop invloed uit te kunnen oefenen. 

Werkwijze 

Wanneer naar Brein-Prikkels? Als je dingen wil veranderen in je leven! 

Ik ga nooit meer mee naar verjaardagen, veel te druk! 

Ik kom bekaf thuis van mijn werk 

Ik snap niet dat mijn vrienden pas om 20.00 uur willen afspreken, veel te laat 

Ik rij liever zelf, mijn man remt te laat, rijdt te hard en neemt bochten te nauw 

Ik ben duizelig als ik op straat loop 

Als ik achterom kijk als ik fiets, rij ik midden op straat 

Ik struikel veel en laat dingen uit mijn handen vallen 

Individuele behandelingen 

In eerste instantie brengen we de prikkelverwerking in kaart. Dat doe ik op twee manieren. De SPM-2 is een wetenschappelijk verantwoord hulpmiddel om er zicht op te krijgen. Ik vraag mijn cliënten dan ook om zo'n lijst in te vullen, waarna ik deze analyseer. Maar nog belangrijker is de eerste sessie, waarin we alle zintuigen doornemen en nagaan in welke mate er sprake is van overgevoeligheid, ondergevoeligheid of van een normale werking. In deze sessie leer je jouw zintuigen kennen (het zijn er meer dan je denkt) en hoe de werking hiervan jouw dagelijks leven beïnvloedt. Vervolgens is het belangrijk te weten wat alertheid is en uit welke fasen deze bestaat. In welke fase(n) geven prikkels in jouw dagelijks leven last en welke signalen geven aan, dat je in actie moet komen? Dat leer je in de tweede sessie. 

Vervolgens gaan we in de derde sessie aan de slag met welke strategieën voor jou werkend zijn en ook wanneer. Dat weten we op basis van de analyse van de prikkelverwerking, die we de eerste sessie deden in combinatie met de uitkomsten van de SPM-2 en op basis van de signalen van alertheid. 

In meestal twee of drie sessies gaan we situaties uit het dagelijks doornemen; welke prikkels zijn storend en hoe en wanneer zet je strategieën in om deze situatie door te komen zonder overprikkeld te raken? 

Waar nodig kunnen we deze situatie samen aan gaan, zodat je in de praktijk kunt oefenen met mijn ondersteuning. 

In sommige situaties is het nodig om de hersenen meer belastbaar te maken. De prikkeldrempel is dan zo laag, dat we de hersenen moeten trainen meer aan te kunnen. Dat doe ik in individuele sessies met de principes van functioneel trainen. Hierbij worden motorische oefeningen langzamerhand uitgebreid met dubbeltaken. Er wordt gebruikt gemaakt van de ‘plasticiteit van het brein’ om zo de flexibiliteit van de hersenen uit te breiden.  

Behandelingen worden niet vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Psycho-educatie 

Om het geleerde uit de behandeling goed te kunnen toepassen, vind ik het belangrijk dat mensen leren hoe de prikkelverwerking werkt en wat het effect is van het opvolgen van de adviezen. Net zo belangrijk is het, dat jouw omgeving, jouw systeem ook begrijpt wat overprikkeling is, wat onderprikkeling is en hoe jij actief bent met het hanteren van jouw prikkelverwerking. In een sessie van twee uur vertel ik jouw systeem er over en laat ik hen overprikkeling en het mogelijke bijbehorende gedrag ervaren. Allemaal op maat voor jouw specifieke situatie. Ervaringen van mensen die jou voorgingen: 

“Pas nu begrijp ik dat het kraken van die zak chips echt hard binnenkomt”  

“Nu snap ik dat het de ene keer wel gaat en de andere keer niet” 

“Het ervaren was echt heel confronterend, maar het heeft er wel voor gezorgd dat we nader tot elkaar zijn gekomen” 

 Trainingen 

Naast bovenstaand cliëntgericht aanbod heb ik ook een training ontwikkeld voor professionals. Of je nu een team op een behandellocatie, op een woon- of dagbestedingslocatie bent, op een school werkt of een paramedicus of psycholoog in de eerste lijn bent: ik maak de training op maat voor jouw situatie en ga daarbij, net als in mijn behandelingen, uit van de dagelijkse praktijk en spits de training hierop toe. Afhankelijk van de vraag, kan de training één of twee dagdelen zijn. 

Bel of mail gerust voor meer informatie of een afspraak:
breinprikkels@gmail.com
06-15239878

 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.