Greep op je leven met Hooi op je vork (boek)

Methodisch ondersteunen van mensen met hersenletsel

Hooi op je vork is een methode voor het ondersteunen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel roept veel vragen op. Hoe help je de persoon zijn leven weer op orde te krijgen? Wat wil hij bereiken en wat kan er nog? Hoe kom je hierover met elkaar in gesprek? Hoe kan je begeleiden zonder de regie over te nemen?

Begeleidingsmodel Hooi op je vork is ontwikkeld als handreiking bij het vinden van antwoorden op deze vragen. Het model is bij uitstek geschikt om vraaggericht werken in de praktijk vorm te geven. De werkwijze wordt toegepast in tientallen organisaties in verschillende zorgsector, maar ook door mantelzorgers thuis. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel en begeleiders zijn zeer enthousiast over de werkwijze, zo blijkt ook uit onderzoek. Hooi op je vork wordt gebruikt in tientallen instellingen in gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, revalidatie en thuis.

Bij het boek is los een dvd verkrijgbaar met daarop portretten van mensen die met Hooi op je vork begeleid worden, zeven jaar geleden en anno nu.

Achtergrond en vervolg:

Patty van Belle en Judith Zadoks zijn de auteurs van het boek Hooi op je vork. Deze methode is in 1999 speciaal ontwikkeld door en voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, hun naasten en professionals en biedt methodische ondersteuning in het dagelijks leven en in het vinden naar een nieuw toekomstperspectief. Het boek is ook vertaald in het Engels en wordt in de USA uitgegeven door lash & associates publishing/training inc, De methode wordt in Nederland en Belgiƫ door vele organisaties gebruikt. Uniek voor de methode is het in beeld brengen van wie de persoon is en in samenhang brengen in wat hij kan en wil. Tevens uniek is de methodische manier van het zoeken naar de vraag achter de vraag en de trialoog tussen de persoon met hersenletsel, de verwanten en de professionals.
Alhoewel Hooi op je vork speciaal is voor en door mensen met NAH, is in de praktijk gebleken dat de methode ook heel goed toepasbaar is op mensen met autisme, met zintuigelijke beperkingen en/of een verstandelijke beperking.
Een doorontwikkeling van Hooi op je vork is gemaakt
- voor de dagbesteding en ambulante begeleiding: Hooi in 't kort.
- voor kinderen : Eigen weg
- voor mensen met dementie: Demenzien
Tevens zijn routekaarten en zijn er educatieve filmfragmenten van Hooi op je vork beschikbaar.
Er is een digitaal Landelijk Leernetwerk Hooi op je vork met 3 a 4 online-bijeenkomsten per jaar, waarin ervaringen worden uitgewisseld en vragen /thema's aan de orde komen.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.