Kampeertips voor de starter - Support Magazine

Overweeg je te gaan kamperen? En aarzel je? Is het wel iets voor jou? Voor je gezin? Beginnende kampeerders maken nog wel eens essentiële fouten waardoor ze na één keer kamperen afhaken. Jammer, jammer. Daarom: neem de tips in dit artikel ter harte en de kans is groot dat je er een fantastische passie bij krijgt.

1. Alles testen

Kampeercursussen van de ANWB bestaan niet meer, maar les één is nog steeds: test alles zoveel mogelijk uit, in de winkel of thuis. Zodat je op de camping niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Dat geldt bijvoorbeeld voor het bed. Kies je voor een luchtbed? Een veldbed? Een oprolbaar matras? Oriënteer je in de winkel en neem er zo mogelijk een paar mee naar huis om te proberen. Online bestellen kan natuurlijk ook.

2. Kijk af

Dan het kampeermiddel. Schaf niet direct een dure kampeeruitrusting aan. Leen of huur eerst eens iets. Kijk af bij andere kampeerders, bijvoorbeeld op de open dag van Stichting Handicamp en zoek naar ervaringen van anderen op internet. Wordt het een caravan met brede deur en oprijgoten? Of toch een slimme vouwwagen met standaard een hoog bed? Bungalow- en tunneltenten bieden veel ruimte om met je rolstoel te manoeuvreren. Let ook op de ingang: soms is daar een opstaande rand tegen regenwater. Dat kan lastig voor de rolstoel zijn. Trouwens, van sommige sportieve lezers zien we ook foto’s van mooie vakanties met kleine koepeltentjes. Alles is afhankelijk van jouw persoonlijke mogelijkheden en slimme handigheidjes! Je kunt veel van elkaar leren

Je kunt veel van elkaar leren!

3. Vind de goede camping

De camping bepaalt een groot deel van je vakantie. Waar vind je nu die goed aangepaste camping? Richard Hoogenboom is voorzitter van Stichting Handicamp: “Zowel de ANWB als ACSI hebben naast hun gratis website ook betaalde apps. Hierin kan je filteren op aangepast sanitair. Voor alles geldt helaas dat de info niet altijd betrouwbaar is, als je zekerheid wilt kun je beter óók even telefonisch informeren. In het Verenigd Koninkrijk is elke camping verplicht goed aangepast. In Spanje en Frankrijk is toegankelijkheid ook in de wet verankerd, daar is de laatste tijd veel ten goede veranderd. Helaas komt het vooral in Nederland nogal eens voor dat men door het plaatsen van een beugel aan de muur denkt dat het dan aangepast is. Om zeker te zijn van een plekje is reserveren vaak het beste, in de populaire landen is dat zeker in het hoogseizoen raadzaam. Maar en zijn ook genoeg mensen die gewoon op pad gaan zonder iets te boeken. Ik zelf ga spontaan op pad en vind altijd wel een plekje”.

Vooral de website van ACSI heeft een uitgebreid zoekmenu. Behalve op basisvoorzieningen zoals aangepast toilet en douche, kun je ook filteren op douchekraan zonder drukknop, aanwezigheid van een douchezitje of toegankelijk restaurant en toegankelijke campingwinkel. De zoekopdracht ‘zwembad met takellift’ levert zomaar 190 zoekresultaten op. Of het klopt, en of-ie het ook doet? Dat kun je altijd beter even aan de campingeigenaar vragen. Voor een onafhankelijk antwoord kun je bij ACSI ook de campinginspecteur bellen.

4. Plassen

Geen zin om ’s nachts naar het sanitairgebouw te gaan? De meeste kampeerders gebruiken een plasemmer. Een (verhoogd) chemisch toiletje of douchekruk met po is steviger. Maar ook hier: thuis eerst uitproberen.

5. Frankrijk

Een tip van lezeres Jeanette voor het zoeken van een chalet of safaritent in Frankrijk: “Google eens op ‘camping PMR’ en je krijgt een hele lijst. PMR staat voor personne à mobilité réduite. Ik gebruik PMR ook in combinatie met een plaatsnaam voor het vinden van parkeerplaatsen of toiletten.”

6. Badjas

Als je op een camping gaat douchen, wordt uiteraard de vloer nat. Wanneer je dan een broek aantrekt zijn de pijpen ook klieder. Een badjas is handiger, uit- en aankleden doe je dan in de tent. Of je gaat voor de naturistencamping (zie pagina 28).

7. Stroom

Plaatsen voor tenten zonder elektriciteitsaansluiting zijn goedkoper dan kampeerplekken voor caravans of campers. Maar inmiddels kan bijna niemand meer buiten stroom voor de telefoon, e-reader, elektrische fiets of rolstoel. Op steeds meer campings kun je overal stroom tappen. Denk wel aan de speciale verloopstekker én verlengsnoer.

7. Proefkamperen

Ga eerst een paar dagen proefkamperen. Niet te ver weg natuurlijk. Veel mensen doen dat met Hemelvaartsdag en Pinksteren. Voor die periode moet je dus vroeg reserveren. 

Je snapt het inmiddels: een goede voorbereiding voorkomt teleurstellingen. We wensen je veel mooie kampeeravonturen!

Op de hoogte blijven?

Neem dan een abonnement op Support Magazine

Support Magazine is een tijdschrift speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking. Serieus, onafhankelijk, positief van toon en met veel aandacht voor eigentijdse lifestyle-onderwerpen als reizen, wonen, sporten, werk, relaties en auto’s. Welke nieuwe hulpmiddelen zijn er op de markt, wat zijn de laatste technische snufjes en wat zit eraan te komen? Je leest het allemaal in Support Magazine. Nederlands enige lifestyleblad voor mensen met een fysieke beperking.

Trakteer jezelf op een abonnement

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.