Langdurige bewustzijnsstoornissen LBS - WZH

Door zeer ernstig hersenletsel kan iemand in coma raken. Wanneer de persoon na 4 tot 6 weken niet bij bewustzijn komt, noemen we dit een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS).

Langdurige bewustzijnsstoornis is te onderscheiden in twee categorieën:

  • niet-responsief waaksyndroom (NWS)
  • minimaal bewustzijn (MCS)

Coma

Coma is een toestand van volledige bewusteloosheid. De ogen van de cliënt blijven gesloten en de cliënt reageert hooguit met eenvoudige reflexen op sterke prikkels. Daarnaast zijn de basis lichaamsfuncties vaak verstoord, zoals ademhalen en het regelen van de temperatuur. De oorzaak van een coma is een verstoring van het waak-slaapcentrum boven in de hersenstam. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld een ongeval, hersenbloeding of zuurstoftekort.

Niet-responsief waaksyndroom (NWS)

Een niet-responsief waaksyndroom is een toestand waarin cliënten geen tekenen van bewustzijn laten zien. De cliënt opent wel af en toe de ogen en ademt zelfstandig. Ook heeft de cliënt een slaap-waakritme. Oogbewegingen zijn mogelijk, maar het volgen van bewegingen met de ogen niet. De reacties zijn reflexmatig.

De minimale bewuste toestand (MCS)

De minimaal bewuste toestand (ook wel: minimally conscious state, afgekort MCS) is een toestand waarin het bewustzijn ernstig verminderd is, maar mensen laten wel tekenen van bewustzijn zien. In een laagbewuste toestand vertoont de cliënt minimale, maar duidelijke gedragsreacties waaruit bewustzijn van zichzelf of de omgeving blijkt. Betekenisvol contact met de omgeving is af en toe aanwezig.

Voorbeelden van deze vorm van contact zijn

  • Het laten zien van doelgericht gedrag, zoals het volgen met de ogen of het aankijken
    • Het uitvoeren van een simpele opdracht
    • Het antwoord geven op simpele vragen met ja of nee of met gebaren
    • Het tonen van emoties

Voor cliënten/mantelzorgers

Korte film over langdurige bewustzijnsstoornissen

Ieder jaar raken in Nederland mensen door ernstig hersenletsel in coma. Meestal duurt een coma maar kort en komt iemand snel weer bij bewustzijn. Helaas komt het ook voor dat het bewustzijn zich niet herstelt, we noemen dat een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS). Deze toestand is zeer ingrijpend voor alle betrokkenen waarbij er, naast ondersteuning en aandacht, behoefte is aan informatievoorziening.

De laatste jaren is de zorg voor mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis ingrijpend veranderd. Dit door inzet van onder andere de Hersenstichting en het expertisenetwerk EENnacoma. Samen hebben zij de korte film ‘Kijk op bewustzijn ’speciaal gemaakt voor artsen en verpleegkundigen, maar ook voor familieleden. In de film wordt meer uitgelegd over langdurige bewustzijnsstoornissen. Bekijk de film ‘Kijk op Bewustzijn’ van EENnacoma (45 minuten).

Wegwijzer voor mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis

De wegwijzer voor mensen met een langdurig bewustzijnsstoornis geeft een overzicht van de best passende zorg op het juiste moment. Hierin staan de verschillende fasen van zorg en behandeling beschreven. De wegwijzer voor mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis geeft een overzicht van organisaties die deze zorg en behandeling aanbieden. Bekijk de wegwijzers LBS zorg.

Contact en informatie cliënten/mantelzorgers

Contact met het expertteam van Nieuw Berkendeal
Heeft u vragen of wilt u meer informatie hebben over de zorg die WZH Nieuw Berkendael biedt bij mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis? Neemt u contact met ons op. Mail uw vraag naar expertisecentrumnah@wzh.nl.

Of bel onze Klantbemiddeling Centraal: 070 - 756 16 00 of vul het contactformulier in.

 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.