Logopediepraktijk Oldambt - Oostwold & De Meerkant

Afasie

Afasie is een taalstoornis die ontstaat na hersenletsel, bijvoorbeeld een beroerte of ongeval. Mensen met afasie kunnen problemen hebben met het begrijpen en gebruiken van taal, dus niet alleen het spreken maar ook het lezen en schrijven. Een persoon met afasie kan bijvoorbeeld niet goed op woorden komen tijdens een gesprek of kan de ondertiteling op tv niet goed volgen.

Afasie komt meestal voor bij volwassenen en ouderen, maar ook kinderen en jongeren kunnen hersenletsel oplopen met afasie als gevolg.

Slikken

De mond wordt gebruikt om te spreken, maar ook om te eten en te drinken. Slikstoornissen kunnen ontstaan door veranderingen in de structuren van de mond, de keel en het strottenhoofd. Er kunnen problemen ontstaan in de aansturing van de spieren, of er kan sprake zijn van een plaatselijke beschadiging waardoor het slikken minder goed gaat.

Oorzaken

Na hersenletsel (bijvoorbeeld door een beroerte, ongeval, tumor) of een aandoening van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld MS, Parkinson, A.L.S.) kan de aansturing van spieren problemen geven. Door een operatie in het hoofd- en halsgebied treden soms plaatselijke beschadigingen op of zijn er belemmeringen waardoor het eten en drinken minder gemakkelijk gaat. Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met het eten en drinken.

Gevolgen

Slikstoornissen hebben zowel lichamelijke als sociale gevolgen. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel of ongewenst gewichtsverlies. Sociale gevolgen van slikproblemen zijn bijvoorbeeld dat het nuttigen van een diner in een restaurant lastig kan zijn en dat het plezier in het eten en drinken kan verdwijnen.

Meer info:  0597 - 43 22 65 of  info@logopedieoldambt.nl

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.