Bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) is er sprake van schade in de hersenen. ‘Niet aangeboren’ betekent dat de beschadiging niet voor de geboorte of in het eerste levensjaar na de geboorte is ontstaan.
Veel voorkomende oorzaken zijn beroertes, een hersentrauma als gevolg van een verkeersongeval, een hersentumor of infecties in het brein.
De gevolgen zijn afhankelijk van de ernst van het letsel en kunnen grofweg worden ingedeeld in drie groepen:
- Lichamelijke gevolgen.
- Gevolgen op het gebied van denken (cognitie).
- Gevolgen op het gebied van gedrag en emoties.
Voorbeelden
Lichamelijk: een halfzijdige verlamming, verminderd gevoel in gezicht/arm en/of been en problemen met spreken.
Cognitie: trager in het denken en reageren, sneller afgeleid zijn, aandacht minder goed kunnen verdelen, minder goed kunnen onthouden, moeite met het plannen en uitvoeren van activiteiten.
Gedrag en emoties: een kort lontje hebben, sneller emotioneel reageren, somberheid.
De lichamelijke gevolgen zijn zichtbaar terwijl de cognitieve gevolgen en de gedragsveranderingen vaak pas later of zelfs niet door de omgeving worden opgemerkt.
Logopedie
Logopedie richt zich op volwassenen en kinderen met problemen op het gebied van communicatie (spraak en taal) en slikken. De logopedist werkt samen met de patiënt aan het verbeteren van klachten of het leren omgaan met beperkingen.
Een logopedist onderzoekt en behandelt volwassenen en kinderen met problemen op het gebied van communicatie (spraak en taal) en slikken. Na een verwijzing van de medisch specialist werkt de logopedist samen met u aan het verbeteren van uw klachten of het leren omgaan met beperkingen. Dat kan tijdens een opname in het ziekenhuis of op de polikliniek Revalidatiegeneeskunde.
Ziektebeelden en behandeling
De logopedisten hebben specialisaties in de behandeling van specifieke doelgroepen:
- Niet-aangeboren hersenletsel (CVA, MS, Parkinson)
- Afasie groepsbehandeling
- Neuromusculaire aandoeningen zoals ALS
- Kinderrevalidatie
- Preverbale logopedie
- Slikstoornissen
- Neuromusculaire elektrostimulatie bij bepaalde slikstoornissen
- Mimetherapie bij halfzijdige gezichtsverlamming
Tijdens een opname
Tijdens uw opname in het ziekenhuis kunnen problemen ontstaan met communiceren, kauwen en/of slikken. Bijvoorbeeld door aandoeningen in de hersenen, bij beademing of algehele verzwakking. Op verwijzing van uw arts komt de logopedist bij u aan het bed voor onderzoek, advies en behandeling.
Afspraak op de polikliniek
Met een verwijzing van een medisch specialist of huisarts kunt u ook naar de logopedist op de polikliniek. Na een uitgebreid logopedisch onderzoek maakt de logopedist in overleg met u een behandelplan. De doelen kunnen uiteenlopen van bevorderen van herstel tot het leren omgaan met beperkingen. Hierbij kunt u denken aan het gebruik van ondersteunende communicatiemiddelen en compensatietechnieken.
De logopedisten werken op de polikliniek Revalidatiegeneeskunde en maken deel uit van een multidisciplinair behandelteam. Dit team bestaat uit een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker en zo nodig een diëtist, psycholoog of orthopedagoog. Een poliklinische revalidatiebehandeling kan plaatsvinden op locatie Hoorn en Purmerend.
Lees hier meer informatie over revalidatiegeneeskunde.
Logopedie voor kinderen
Kinderen kunnen onderzocht en begeleid worden in speciale teams zoals het kinderteam van de afdeling Revalidatiegeneeskunde. De logopedist werkt hierbij samen met andere disciplines binnen het team.