Activiteitencentrum Jan Ligthart is een kleinschalige dagbestedingslocatie voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en/of een lichamelijke beperking. Al 30 jaar biedt het centrum ruimte voor ontmoeten en activiteiten voor deze doelgroep. Daarnaast vind je hier ook een Afasiecentrum en een NAH-pluspunt.
Dagbesteding niet-aangeboren hersenletsel
Je kunt op het activiteitencentrum Jan Ligthart kiezen uit veel verschillende activiteiten. Als je komt, bespreken we hoe het met je gaat. Welke wensen en doelen heb je? Samen zoeken we de activiteit(en) die daarbij het beste aansluit(en). Je ontmoet veel mensen op de dagbesteding. Iedereen is redelijk zelfstandig en er wordt gewerkt in kleine groepen. Dat is prettig voor mensen met hersenletsel.
Dagbesteding die bij jou past
Je kunt kiezen uit verschillende soorten activiteiten. Sommige activiteiten gericht op beweging en ontspanning. Andere op leren en ontwikkelen, maar ook kunst en creativiteit. Daarnaast zijn er activiteiten gericht op het (opnieuw) aanleren en behouden van vaardigheden. Je wordt daarin begeleid door vaste medewerkers. Zij zijn gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel en gediplomeerd om verpleegkundige handelingen te doen. De begeleiders zorgen voor structuur en een prettig dagritme. Zij zijn speciaal opgeleid voor mensen met NAH. Ook is er een vast team voor hulp bij persoonlijke verzorging aanwezig.
In de goed uitgeruste sportzaal worden diverse beweegprogramma's aangeboden zoals fitness, yoga, sport en spel. Ook deze worden gegeven door gediplomeerde begeleiders.
Locatie
Het Jan Ligthartcentrum ligt midden in het centrum van Bussum. Het karakteristieke gebouw, bestaande uit twee delen, is in 2017 gerenoveerd. Overgevoeligheid voor prikkels, zoals geluid, komt vaak voor bij mensen met hersenletsel. Daarom zijn de ruimtes 'prikkelarm' en voorzien van speciale akoestische plafonds en panelen. Het gebouw is rustig, overzichtelijk en sfeervol ingericht.
Het gebouw heeft 2 verdiepingen. Zit je in een rolstoel? Geen probleem. Het gebouw is aangepast en heeft een lift. Ook is er gelegenheid om te rusten in de speciale rustruimte.
Er is ook een tuin. In de zomer zitten we daar gezellig op een terras of je kunt er werken in de moestuin.
De sfeer op de locatie is gemoedelijk. Zo is er veel ruimte voor ontmoeten en contact met andere bezoekers.
Afasiecentrum en NAH-pluspunt
In het gebouw is een Afasiecentrum. De afasietherapeute zorgt voor passende oefeningen, groepsactiviteiten en gesprekken. Samen werken jullie aan een behandelplan. Dit wordt regelmatig geëvalueerd en bijgesteld om de voortuitgang bij te houden. Ook is het mogelijk om individuele logopedie te volgen.
Daarnaast is er een NAH-pluspunt. Hier zijn verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld thema-avonden en cursussen voor NAH-mantelzorgers. Ook ontmoet je hier andere mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het is prettig om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Elke donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur is er een gratis inloopochtend. Daar kun je terecht voor advies of informatie over NAH.
Meer info algemeen over Sherpa