ziek zijn en onderwijs - Ziezon.nl

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Informatie en advies 

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan je hersenen die na de geboorte ontstaan is. Bij kinderen ontstaat NAH meestal door geweld van buitenaf, bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, een val, of een klap tegen het hoofd. Maar ook kan hersenletsel ontstaan door zuurstoftekort, door een herseninfarct of door een hersentumor.

Er zijn zeer veel symptomen die wisselend bij iemand met NAH kunnen voorkomen. Bv. hoofdpijn of vermoeidheid, en/of angst of prikkelbaarheid, of aandachts- en concentratieproblemen. Symptomen op het vlak van gedrag en emotie zijn het meest voorkomend. Bij de behandeling en begeleiding van leerlingen met NAH zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken. Er is geen standaard behandeling, elk kind doorloopt een eigen traject.

Gevolgen voor het onderwijs

Zowel bij ernstig als bij licht hersenletsel openbaren sommige problemen zich pas jaren nadat het kind hersenletsel heeft opgelopen. Wanneer duidelijk is dat de problemen samenhangen met eerder opgelopen NAH, is dat een belangrijke stap naar een adequate aanpak.
Het streefdoel is dat elke leerling met NAH een eigen aangepast, gestructureerd en flexibel onderwijsaanbod krijgt. Er is geen universele aanpak beschikbaar, maar er bestaan voor de verschillende problemen die zich kunnen voordoen wel strategieën die in de praktijk effectief zijn gebleken. Leerlingen met NAH kunnen veel baat hebben bij onderwijskundige ondersteuning, bijvoorbeeld les in een een-op-een-situatie.

In de brochure geven we tips en krijgt u tevens verwijzingen naar andere relevante websites.

Download Ziezonbrochure

Download hier het NAH boekje voor onderwijs

Download hier informatie voor ouders met kinderen met mogelijk NAH

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.

Consulenten OZL

Onderwijsdatabank

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.