Ergotherapie Eemheuvel - Woudenberg

Ergotherapie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en cognitieve revalidatie

Hersenletsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een herseninfarct of een hersenbloeding. Maar ook een tumor, hartstilstand, vergiftiging of operatie kunnen leiden tot hersenschade. Hersenletsel kan ook optreden bij neurologische aandoeningen zoals o.a. MS, Huntington en Parkinson.

De gevolgen van NAH
Afhankelijk van de plaats van het letsel, verschillen de uitvalsverschijnselen. De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel zijn dan ook zeer divers en voor iedere persoon anders. Er kunnen problemen voordoen op zowel lichamelijk, cognitief als emotioneel gebied.

Wat kan een ergotherapeut voor u betekenen?
Dagelijkse handelingen kunnen opeens erg moeizaam gaan. Denk hierbij aan: wassen, aankleden, koken, huishoudelijke taken, gebruik maken van het openbaar vervoer, werken, het uitvoeren van hobby’s.

In eerste instantie bespreken we samen met u bij welke activiteiten u de meeste knelpunten ervaart. Of welke activiteit u wellicht helemaal niet meer kunt uitvoeren. Samen bepalen we welke activiteit(en) het belangrijkste zijn om weer zelf uit te kunnen voeren. Hiermee gaan als eerste mee aan de slag. Daarna volgt een observatie van een door u gekozen activiteit en/of krijgt u een vragenlijst mee. Dit alles zorgt ervoor dat we inzicht krijgen in uw mogelijkheden en beperkingen. Vervolgens stellen we in samenspraak met u een plan van aanpak op en start de behandeling. Afhankelijk van het probleem wáárom een activiteit niet meer uitgevoerd kan worden en iemands leervermogen, kan het zijn dat we cognitieve revalidatie geven, of juist meer fysiek aan de slag moeten.

  • Educatie of advies aan u of aan derden zoals uw mantelzorger/werkgever, zodat deze inzicht krijgt in uw ziekte en/of beperkingen en weet wat de aandoening voor uitwerking heeft op het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten.
  • Het aanleren van cognitieve strategieën, bijvoorbeeld: o Het gebruiken van een agenda of notitieblaadjes of het instellen van een alarm om de pillen niet te vergeten bij geheugenproblemen;
    • Een activiteit opsplitsen in verschillende deeltaken bij vermoeidheidsklachten;
    • Het bepalen van vaste oriëntatie punten buiten- of binnenshuis bij oriëntatieproblemen;
    • Een stappenplan maken bij planning- en organisatieproblemen.
  • Oefeningen om de fijne bewegingen, de spierkracht en de coördinatie van vingers, hand en pols te verbeteren of eenhandigheidstraining als er sprake is van een blijvende verlamming.
  • Begeleiding bij het terugkeren naar het huidige werk of het vinden van passend ander werk.
  • Begeleiding bij vermoeidheid: we werken samen met u aan het krijgen van inzicht in uw huidige activiteitenpatroon gedurende een dag/week om een adequate balans te vinden tussen rust/ontspanning en het uitvoeren van activiteiten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘de Activiteitenweger’ of de behandelmodule ‘Niet Rennen Maar Plannen’.
  • Indien het aanleren van cognitieve strategieën of oefenen geen optie meer zijn, kan men gaan ‘compenseren’ door gebruik te maken van hulpmiddelen of aanwijzingen van derden.
  • Aanpassingen/ voorzieningen adviseren en begeleiden bij de aanvraag

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.