Revalidatie - Meander Medisch Centrum

Een CVA (Cerebro Vasculair Accident), beter bekend als een beroerte, is een infarct of bloeding in de hersenen. In ongeveer 80% gaat het om een herseninfarct, waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen onderbroken wordt door een propje in de bloedvaten. Bij een hersenbloeding knapt er een bloedvat in de hersenen. In beide gevallen loopt de bloedtoevoer naar de hersenen gevaar, wat ernstige, blijvende gevolgen kan hebben, zoals verlamming, spraakproblemen en karakterverandering. Een snelle start van de behandeling is daarom van levensbelang, net als bij een hartinfarct.
 

Onderzoek en behandeling
In Meander Medisch Centrum worden patiënten met een beroerte onderzocht en behandeld op de Spoedeisende hulp en de afdeling Acute Zorg Neurologie.
Op de spoedeisende hulp wordt in de meeste gevallen een CT scan gemaakt. Soms vind er ook nog een aanvullende scan van de hersenbloedvaten plaats. Er wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt.
Ook bloedonderzoek hoort bij het onderzoek dat we uitvoeren in de acute fase.
Afhankelijk van de uitslagen wordt u of uw familie/mantelzorger een voorstel voor behandeling gedaan.
 
De behandeling van een herseninfarct kan bestaan uit het geven van verschillende soorten bloedverdunners, zoals clopidogrel of actilyse.
Deze laatste is een medicijn wat u per infuus krijgt.
In enkele gevallen is het mogelijk om te proberen het bloedpropje met een ingreep te verwijderen, een trombectomie. Dit gebeurt in het UMCU en u zult dan (met spoed) worden overgeplaatst naar Utrecht.
De behandeling van een hersenbloeding kan soms, wanneer u bloedverdunners gebruikt, bestaan uit het geven van middelen die de werking daarvan ongedaan maken.
Direct aansluitend wordt u opgenomen op de Acute Zorg Neurologie waar intensieve controles en verdere onderzoeken zullen plaatsvinden. De aanvullende onderzoeken bestaan onder andere uit een duplex (echo onderzoek van de halsvaten) en een MRI van de hersenen.

De afdelingen (Acute Zorg) Neurologie en Revalidatiegeneeskunde van Meander Medisch Centrum werken optimaal met elkaar samen in een CVA-centrum. Zodra de behandeling voor de beroerte is gestart, begint de patiënt met revalideren in het ziekenhuis.
 

Een (tweede) beroerte voorkomen
Mensen die eenmaal een beroerte hebben gehad, hebben een verhoogd risico om opnieuw een (vaak ernstiger) beroerte te krijgen. Gelukkig kan dit risico sterk worden verminderd, door medische behandeling van de risicofactoren en een gezonde levensstijl.

› Lees voor meer informatie de folders: 

Poliklinische revalidatiebehandeling bij beroerte

TIA (Transcient Ischaemic Attack)

Ver­bon­den spe­ci­a­lis­men

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.