Ziekenhuis - Diakonessenhuis Utrecht

Beroerte

Bij een beroerte krijgt een deel van uw hersenen tijdelijk te weinig zuurstof. Dit kan komen door een verstopping in een bloedvat. We noemen dit een herseninfarct. Het is ook mogelijk dat er bloed uit een bloedvat lekt. Dit noemen we een hersenbloeding. Een herseninfarct en een hersenbloeding beschadigen een deel van uw hersenen. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld opeens uw arm niet meer gebruiken. Uw gezicht trekt scheef of u heeft moeite om duidelijk te praten.

Onderzoek bij een beroerte

Bij een beroerte komt u direct op de spoedeisende hulp. We maken een CT-scan van de hersenen en een ECG: een filmpje van uw hart. In het laboratorium onderzoeken we uw bloed. Bij ieder onderzoek dat wij doen, krijgt u voorrang. Hoe sneller we u behandelen, hoe kleiner de kans dat u blijvende schade oploopt. Na onderzoek nemen we u op, op de Brain Care Unit.

Behandeling bij een beroerte

Bent u binnen vierenhalf uur na het begin van de eerste symptomen van een herseninfarct op de spoedeisende hulp? Dan behandelen we u met een stolseloplossend medicijn. We noemen deze behandeling trombolyse. Deze behandeling vergroot de kans dat u na uw beroerte goed herstelt.

Afasie

Afasie is een taalstoornis veroorzaakt door hersenletsel. De oorzaak van het hersenletsel is meestal een hersenbloeding, een herseninfarct, een ongeluk of een hersentumor. Iemand met afasie kan niet meer zeggen wat hij wil.

Meer informatie vindt u in de folder.

Folder

TIA-service

Heeft u een TIA gehad? Dan is het belangrijk dat u snel voor onderzoek naar ons toekomt. Een TIA is vaak een waarschuwing voor een dreigende beroerte. U kunt binnen drie dagen terecht bij onze TIA-service in Utrecht of Zeist. Hier doen we onderzoek naar de oorzaak van uw TIA om erger te voorkomen.

TIA herkennen

Bij een TIA krijgt een deel van uw hersenen tijdelijk te weinig bloed. Uitvalsverschijnselen zijn een kenmerk van een TIA. Uw gezicht trekt bijvoorbeeld tijdelijk scheef. Of u kunt uw arm niet goed bewegen. Ook kan het zijn dat u niet goed ziet met een oog of niet duidelijk kunt praten. De uitvalsverschijnselen trekken meestal na een paar minuten weer weg. Vermoedt u of uw omgeving een TIA? Neem dan direct contact op met uw huisarts.

Onderzoek en behandeling TIA

Een afspraak op de TIA-service is vaak vroeg in de ochtend. U heeft een gesprek met de neuroloog. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek:

  • We meten uw bloeddruk.
  • We maken een hartfilm.
  • We maken een echo van uw halsvaten.
  • We maken een CT-scan van uw hersenen.

In de middag bespreken we de uitslagen met u. We kijken naar een eventueel behandelplan. We bespreken ook hoe u het risico op een TIA kunt verminderen. Meestal kunt u hierna naar huis. Soms moet u langer in het ziekenhuis blijven voor onderzoek of behandeling.

Voor een bezoek aan onze TIA-service heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts.

Licht traumatisch hoofd- of hersenletsel bij volwassenen

U heeft een licht traumatisch hoofd-/hersenletsel opgelopen door een ongeval of een klap tegen uw hoofd. U leest hier meer informatie over de mogelijke gevolgen en adviezen.

Meer informatie vindt u in de folder.

Folder

 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.